Bersama Pewaris 5 Angka

7 sebab kenapa kita masih di tahap yang sama:

1- kita harap2 dapat push “rewind” button atau dgn kata lain “kalaulah dulu akuuuuu…”
2-tak habis2 dengan perasaan menyesal menyesal menyesal
3-kita spend banyak sangat masa memikirkan bagaimana life kita akan jadi JIKA kita memilih jalan yang berbeza pada masa silam
4-kita rasa hari2 yang terbaik dalam kehidupan kita dah berlalu
5-kita duk teringat past memories dalam minds kita dah macam scene movie, duk teringat lah hari2 dan setiap masa
6-kita duk teringat “kalau aku cakap macam ni pada masa tu kan sure lain jadinya.. sure tak jadi macam ni..”
7-kita malu dgn kisah silam kita

Setiap dari kita ada pengalaman masing2 kan? Tapi kenapa kita ni asyik la duk kenang barang yang lepas sehinggakan hari2 baru yang mendatang terbazir bagai angin lalu. Terbazir dgn emosi dan kenangan kita yang tak ada kesudahannya tu!

Bersama Usahawan Kami Yang Menerima RM20,000-RM60,000 sales!

Ni kak nur share 3 cara nak MOVE ON!

1-tetapkan masa utk kita ingat kenangan silam kita tu
Sebab nak tekan2 suruh lupakan, jadi gila pulak nanti. So better kita manage bagaimana nak slowly lepaskan kisah silam, dalam masa kita nak membina kisah2 yang lebih cemerlang. Cthnya, kita cakap dkt diri kita, lepas dinner kejap lagi, aku nak ingat semula kisah lampau aku tu for 20minutes. Then after that 20minutes, move on fikir menda lain pulak lah..

2-tulis apa short term and long term goal kita
Cthnya, macam kak nur selalu suggestkan kepada adik2 #pewaris5angka kak nur, mereka mesti kena reward diri mereka setiap bulan. Hihihi so sebab tu kalau u guys tengok, ada yang beli swarovski lah, bawa family makan lah, beli baju utk anak2 lah dan macam2 lagi. Atau tiba2 nak turunkan berat badan 2kilo sebulan ke. Surely kita busy plan diet dan exercise yang macam mana kita nak mula buat. Kan?

3-tulis apa lesson yang kita dapat dari kisah silam tu?
Ha tulis tulis tulis. Sebab bila tak tulis kita ni suka melayan perasaan sampai lupa bahawa, Dia uji kita sebab kita mampu, Dia uji kita sebab nak bagi kita hikmah dari kejadian.. sebenarnya kita untung.. tapi yerlah.. biasalah.. suka layan emosi dari berfikiran lebih waras.. tapi bila kita tulis, banyak perkara kita belajar.. mungkin kita akan terjumpa point utk kita muhasabah diri kita semula.. cthnya ada masalah kewangan.. pengajarannya, kita belajar utk kawal perbelanjaan, kita mula menabung dan bersedekah.. ha macam2 lagi lah..

Ni semua adik2 pewaris 5 angka. Korang rasa mereka semua tak ada kisah silam ke? Silap besar lah. Tapi kita sama2 belajar utk melepaskan ia berlalu pergi utk kita sama2 bina masa depan yang lebih best dan awesome!

 

 

 

Shares