Sedih kak nur dengar cerita ni..

Mementang berniaga dgn kami ni dapat bonus terus bulan depan.. maksudnya, berniaga menjadi OUTLET TLC ni, outlet akan dapat:

1- bonus setiap bulan
2- untung runcit barang jualan
3- slip gaji setiap bulan

Slip Bonus Bulanan Bagi Usahawan yang Berniaga bersama dengan Kami.

Ini Bonus Sebulan. Tak campur dengan untung runcit lagi tau!

Rezeki Ekonomi bagi Usahawan

Tapi masih ada rupanya yang tidak bersyukur, dan bila dapat duit bonus 1st month 4-5angka, mereka ni rata2:

1- pergi enjoy sana sini
2- shopping tak ingat dunia

Akibatnya?

1- bila dah sakan enjoy dgn duit bonus, duit bonus 4-5 angka confirm HABIS LICIN! Bila mata dah jadi rambang, dikaburi dgn duit bonus besar, jadi malas nak buat marketing product, and bila malas? Or buat, tapi hangat2 tahi ayam. Sebab masih dgn pemikiran, harini aku niaga, esok aku kaya! Bila sales tak ada, meaning that no income, and duit modal confirm tak dapat semula. Then nak rotate semula modal? Memang tak dapat dah. Sebab apa? Sbb kes just nak duit 1st bonus kepuk2, then ENJOY! Bab marketing, MALAS nak buat. Bila duit/income tak ada? Mula stress dan salahkan orang sekeliling.

Ini yang ramai sangat orang tak tahu SIKAP orang yang mula baru nak berniaga. Mereka akan mula keluarkan semua jenis auta hanya utk menutup sikap MALAS mereka sendiri. Tak kisah la jika kita dah bagi training pagi petang siang malam pun.

Masalah utama mereka ialah SIKAP nak duit masuk goyang kaki. Nak ENJOY. Tapi MALAS buat kerja.

Phew. 6 tahun berniaga. Memang ini lah masalah besar usahawan dalam bisnes.

Tak terlambat jika harini kita baiki sikap MALAS kepada RAJIN.

Malas itu binasa. Rajin itu “syurga”.

Semoga kita sama2 dapat belajar sesuatu di sini ya?

Shares