Tak semestinya tidak bersenam tu kerana malas. Nak sangat kurus tapi kurang minat bersenam. Pernah tak lalui situasi dimana pada malamnya memang sudah nekad nak bangun pagi, bersiap dengan pakaian sukan, dan nak jogging or at least taking a brisk walk di kawasan perumahan kita sahaja, namun akhirnya, semuanya dalam MIMPI sahaja apabila pada pagi esoknya, kita end up berjogging atas katil dengan bantal busuk kita!

The thought of nak bangun dan bersiap pada hujung minggu setelah 5 hari bekerja, selalunya kita akan rasa exhausting nya! But, Kak Nur tak kata bersenam or exercise ni tak bagus dan tak perlu langsung.

Tapi, kalau ada cara yang lebih mudah, dengan hanya ubah suai beberapa perkara mudah sahaja, insyaAllah, mudah sahaja sebenarnya nak turunkan berat badan. Cuma, jangan lah expectation kita, sehari dua sahaja, dah boleh terus kuruskan badan like a magic! Menangis tau Kak Nur kalau semua benda nak cepat jer kan!


Ini ada lah beberapa cara yang Kak Nur ada juga praktiskan, sebab nya bila dah masuk umur 31 tahun ni, memang nak kena berjaga-jaga sebab faktor usia dan juga hormon sangat memainkan peranan especially when it comes to berat badan tau! Orang perempuan mana tak risau bila umur 31 tahun tapi badan dah tak ada rupa, dah tak tahu beza pinggang dan punggung! Minta dijauhkan!

1. Track Your Intake/Apa Yang Kita Makan
Ya Allah, bagi Kak Nur tak lah mudah. Sebab Kak Nur adalah yang jenis makan serba serbi, dan tak memilih bab makan. Kalau keluar jer dari rumah, dalam kepala dah fikir nak makan apa. Tak kira waktu, asyik nak makan sahaja. Tapi sebenarnya, ada yang suggest kepada Kak Nur untuk ada food journal or at least listkan apa kita makan harian. Kak Nur pernah la buat list tuh, memang rasa macam tak boleh nak maafkan diri sendiri! Mana taknya!

Breakfast: skip
Tengahari: skip
Petang: Nandos
Malam: Nandos
Tengah Malam: Kuey Teow Kung Fu
Seriau jugak tengok jadual makan macam ni. Ini tak masuk bab makan aiskrim Sangkaya lagi, chocolate ferrero rocher lagi.. bukan apa, Nandos ni sebabnya belakang rumah Kak Nur jer, itu yang nak mudah, just terus makan Nandos. Memang Kak Nur akui tak sihat sangat jadual pemakanan Kak Nur. 

So bila dah jadi macam ni, dan dah sedar diri sikit, Kak Nur mula pantau jugak apa yang Kak Nur makan, tak skip breakfast, tengok2 jadual pemakanan yang sihat dan cuba follow mana yang Kak Nur boleh. Mula2 rasa macam renyah juga, tapi lama2 boleh jer sebenarnya! Cuma perlukan praktis dan biasakan diri.


Nak senang? Keep three breakfast that you like, three lunches you like, three dinners you like, and three snacks that you like as well. Rotate untuk 1 bulan, then gantikan jer lah setiapnya tuh dengan menu baru pulak for next month.. Cuba la, sebab Kak Nur memang jenis nak mudah jer! hahaha

2. Guna Pinggan Kecil
Kalau makan dekat mamak, mana nak dapat pinggan kecik kan? Selagi boleh pinggan tuh sebesar alam jadinya! Takkan nak bawa pinggan sendiri pula kan? So, apa Kak Nur buat, Kak Nur just kurangkan portion makanan yang biasa Kak Nur nak makan tu! Walaupun kadang2 terbabas jugak bila dah tengok ikan keli, ulam2 kampung, mana boleh tahan! Tapi ada kawan Kak Nur cakap, masa makan memang takkan rasa kenyang, tapi bila selesai makan dan minum air, perut akan rase kenyang dan sedap2 saja. Kak Nur akan cuba ambil sikit dan pelbagaikan lauk dalam pinggan so then, tak lah rasa meroyan kat rumah nanti! 



3. Tidur yang Cukup
Kak Nur memang dulunya tak boleh tidur malam/insomnia, kesan daripada kemalangan jalan raya 4 tahun lepas. Bila Kak Nur baca banyak sangat tips that kita perlu cukup tidur untuk kurus, dan the less we sleep, the slower our metabolism, Kak Nur cuba jugak untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Tak mudah untuk orang macam Kak Nur nak tidur awal tau! Selalunya akan tidur jam 4 5 pagi or tidur selepas Subuh sebab takut terlepas Subuh kan, then hanya tidur 2 3 jam sahaja. Tapi, since dah masuk 2 tahun tidur atas BVSM dan beralaskan Bengkung Premium Beautiful, at least Kak Nur dah boleh tidur lena dan masalah insomnia dah berkurang. U olls tahu tak, kalau kurang tidur, nanti kita jadi asyik nak makan jer? So, tidur biar cukup ok!



4. Elakkan Kembung
Pernah tak u olls hadapi masalah kembung perut? Kadang2 sebab period lah, masalah penghadaman lah, tersalah makan lah, dan macam2 sebab lagi. Kak Nur sejak operate appendix, memang perut bloated MAHA DASYAT! ngeri tengok perut sendiri okay! So, untuk elakkan perut kembung ni, elakkan banyak makan makanan yang bergaram, processed food, minuman bergas, dan jangan terlebih makan! Kalau yang hadapi masalah sama macam Kak Nur, kita bloated sebab operation or ada water retention ke kan, amalkan ambil probiotic. Kak Nur biasanya ambil Lactolite drink or Garlic Tablet untuk hilangkan masalah kembung perut! Ngeri Kak Nur baca that abnormalities in the digestive bacteria ni, boleh sebabkan obesity ya! So cuba tengok diri kita, makan ok, senam ok, tapi tak kurus2! haaa.. kot2 lah badan kite ada masalah kurangnya bacteria baik dalam usus ke kan! 

5. Berdiri Tegak
As simple as that! Berdiri tegak ni akan kuatkan muscles belakang kita. More muscles, more calorie burn! Bila postur kita bagus, tegak, senang untuk kita bernafas, metabolisms badan kita akan menjadi lebih baik, and again, kita akan bakar more calories! As simple as berdiri tegak u olls! Lepas ni, semua berdiri tegak ye! Kak Nur tak apa, sebab memang dah 4 tahun pakai Premium Beautiful, so, bab2 berdiri tegak ni tak ada masalah, sebab PB dah tolong betulkan postur badan Kak Nur. Agaknya tu sebab boleh maintain je badan ya? Tak sangka pulak rupanya berdiri tegak boleh bakar kalori dalam badan! Tahniah pada customers Kak Nur yang dah beli dan dah pakai Premium Beautiful tuh, it is a good news for u ladies! Untung badan ya!



6. Minum Air
Kalau tak minum air yang cukup, hati kita akan bekerja untuk kidney kita. Bila hati kita busy working for the kidneys, nanti hati tu tak efficient nak hancurkan lemak kita tau! 8 gelas sehari, dan cuba tengok, kadang2 badan kita ni tak sama, so setiap orang perlukan kuantiti air yang berbeza2! Kita sendiri tahu bila kita perlukan air kan? so drink water to slim down ok!



7. Pakai Premium Beautiful
Kak Nur nak mudah sahaja sebab Kak Nur sendiri kenal diri Kak Nur ni tak mudah nak kawal makan, tak mudah nak bersenam, tak mudah segala yang di atas ni, tapi Kak Nur cuba juga buat, demi kesihatan badan. Cuma, yang Kak Nur takkan ambil mudah ialah pakai Premium Beautiful. Sebab, pakai PB selama 8 jam, boleh membakar sebanyak 900 kalori tau! PB ni bukan korset biasa2 sekadar untuk shaping badan sahaja! Kalau setakat shaping badan, Kak Nur pun tak nak! Tapi Alhamdulillah, bukan sahaja shaping terjaga, tapi berat badan susah nak naik, dan kalau ternaik terbabas, memang Premium Beautiful akan bagi signal dekat badan Kak Nur. Contohnya, bila pakai PB, badan Kak Nur jadi gatal2 sikit, which means, badan Kak Nur tengah banyak toksin, dan PB membantu untuk keluarkan toksin dari badan Kak Nur. After few days, gatal2 dah tak ada, which means, badan dah tak bertoksin sangat dah. So, thats why Kak Nur memang happy jer dengan Premium Beautiful. Paling senang, sebab, Kak Nur just pakai dan minum air yang cukup sahaja! Kira ok lah kan?

So, ladies, if u olls memang macam Kak Nur nak kurus tapi liat nak bersenam, boleh lah amalkan tips yang Kak Nur share di atas ni. If small changes dalam lifestyle kita boleh membantu kita sihat luar dan dalam, why not, kan? Ditambah dengan exercising sikit2 pon, to keep you fit, why not! 

After all, ini lah badan kita, kan? 



Shares