Yup! Memang satu kenyataan yang mana, postur badan seorang manusia memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian! Sampai macam tu sekali kan sebenarnya pentingnya postur badan yang betul. Tapi, dalam keadaan sedar tak sedar, masih tak ramai yang sedar, apa kesan buruk akibat daripada postur badan yang teruk ni? So entry kali ni, Kak Nur nak kongsi information 6 kesan buruk akibat postur badan yang tidak betul. *before that, cuba tengok depan cermin, how is your body posture? or are you slanting while sitting on the chair now? ehem! 


6 Kesan Buruk Postur Badan yang Teruk:

1. Menyekat sistem penghadaman



Yup! Terkejut kan? Bahu kita yang jatuh ke bawah macam tak makan 20 hari tuh, sebenarnya boleh lead to sistem penghadaman yang teruk. Bila kita duduk dalam keadaan membongkok, usus kita pun akan terlipat sama, ini bukan Kak Nur reka2 tau, tapi ini dikatakan oleh Steven Weiniger, an author of Stand Taller~Live Longer. Bila duduk atau berdiri membongkok, it will slow down the whole process of our digestive system tau! So, no wonder la, jika orang yang membongkok, cuba tengok perutnya! Memang BUNCIT! 

Cara Atasi:  Buat senaman Yoga dan Pilates. 

2. Memberi kesan tahap kegembiraan

Kalau dengar ni, macam tak logik kan? Apa kena mengena dengan tahap kegembiraan pulak? Menurut seorang guru Yoga, Carol Krucoff, postur badan yang teruk memang akan memberi kesan moody kepada kita. Bak kata proverb orang putih “Someone weak is “spineless” while someone proud has “backbone”. Kajian di US ada dibuat, dimana mereka membuat 1 test, dimana peserta diminta untuk berjalan dalam keadaan membongkok dan tidak membongkok. Yang berjalan membongkok, memang mengalami madalah depression dan kurang bertenaga. Tapi memang betul pun kan, bila kita berjalan dalam keadaan bahu jatuh ke bawah, membongkok, sure muka kita pon automatik jadi suram kan? 


Cara Atasi: Bayangkan ada headlight in the middle of your chest, tengah bersinar ke  depan, then angkat sedikit kepala, tanpa dongakkan dagu kita. Cubalah. 

3. It can make a pay rise less likely


WOW! Siapa sangka kan? Membongkok ni boleh buatkan orang tengok kita macam kita ni tidak ada semangat dan malas. Kita sure tak nak kan, masuk dalam office, giving the impact of how not happy we are, how lazy we are (eventho kita tak ada lah berniat macam tu) tapi disebabkan postur badan yang agak teruk tu, nak tak nak, people view us as less impressive. Kata seorang author of Posture, Get It Straight (Janice Novak), “The best way you can improve your posture for the long term is by strengthening your muscles mid-back”. Maksudnya, kena exercise lah!

Cara Atasi: Do this exercise dekat meja ofis masing2 ya! Tegakkan badan kita, dalam posisi di mana, tulang rusuk kite terangkat sedikit (mendada), then pull our shoulder blades back and down. Hold that position for 10mins at a time. Yes, i do feel relief doing this you know! You should try!

4. Kita kelihatan lebih BERAT!


Boleh imagine tak, bila kita duduk, kite memang akan slouched over, kita akan tend to duduk macam orang malas, dan kadang2 tu memang membongkok pun! Novak said bila kita duduk macam tu, semua internal organ kita akan turun ke bawah, dan kite memang straight away nampak lebih besar! Pendek cerita, nampak lebih GEMUK! Perasan tak, kalau ambil gambar ketika dudun, kita tak jaga postur kita, kita akan nampak lebih besar? Tiba2 eh?? Kenapa nampak gemuk ni dalam gambar!

Cara Atasi: Cepat2 bangun! Bila kita berdiri, we actually burn 20% more kilojoules and akan menguatkan lagi mucles, meningkatkan metabolism dan meningkatkan bone density! So, jika kita kerja ofis, jangan lah amalkan selalu duduk, bukan setakat nampak gemuk, tapi punggung pun makin melebar dan meleper! Ngeri! So, rajin2 bangun dan berdiri juga tau!

5. Spider Veins!


Bila selalu sangat duduk lama, bukan saja punggung jadi kebas, tapi kaki dan satu badan pun boleh jadi kebas, betul tak? Kadang2 sampai bahu pun jadi lenguh! Leher jadi sakit! Bukan apa, badan kita ni menggerakkan fluid dan gas ke sana ke mari. So bila duduk lama, especially bila kita silang kaki, memang mudah nak dapat spider veins ni! Ngeri tak? Dah la nampak gemuk, nampak besar, kaki pulak ada urat2 macam ni! Memang stress tau!

Cara Atasi: Keynya ialah, untuk melancarkan peredaran darah ke 1 badan dengan cepat! Berdiri tegak, bengkok kan lutut, then angkat kaki tu, pada paras perut (Kaki akan jadi macam bentuk L). Tarik nafas, hembus nafas. Ulang pada kaki yang sebelah lagi. 

6. Makin Stress!


Nak relax, memang kene duduk straight! Pernah kan, kita rasa lenguh2 je masa duduk lama, dan kita pun mula lah betulkan posisi dan postur badan kita. Ini 1 maklumat agak pentng la sebenarnya, sebab ada research dibuat di Harvard University, mengatakan, siapa yang amalkan postur badan yang betul, maksudnya dgn open shoulders and straight spines, kadar testosterone akan meningkat 20% (hormon happy) dan pengurangan 25% of cortisol (hormon stress). Then, bila kita duduk or berdiri dalam keadaan membongkok jer kan, ia akan menghadkan paru2 dan jantung kita,  dan ini akan memaksa kita bernafas lebih kencang dan mendalam utk speed up sediakan enough blood for oxygen transport. I could never imagine, bad posture can really harm this in this way!

Cara Atasi: Bernafas dengan sempurna dan proper. Bila kita bernafas slowly dengan tertib, kita akan dapat rasa as if we are releasing the stress from our body! Cuba buat sekarang! *ala, kalau pergi kursus motivasi kan, instructor sure suruh kita tarik nafas dalam, then hembus kuat2! Kan? Ha.. itu untuk release stress tau! 

Pelik tapi benar kan? Tak sangka hanya dengan postur badan yang tak betul, teruk juga kesannya kepada tubuh badan kita. Pastinya kita tak nak semua ni berlaku dekat badan kita kan? Apetah lagi di usia muda ni! Dan cara2 atasi nya pun dah ada bagi setiap kesan buruk postur yang teruk ni! Boleh la kita sama2 amalkan!

Nak tahu pengalaman Kak Nur sendiri mengenai bongkok ni? Sebab mak Kak Nur sendiri ada tegur dulu2 lah, mengenai Kak Nur ni kalau berdiri, nampak membongkok sangat2! Biasanya kita samakan yang bongkok ni dengan orang2 yang tinggi kan? Tapi Kak Nur tak ada lah tinggi, just 158cm sahaja. Nak tinggi, kena pakai wedges 5 inch, baru ilusi optik nampak tinggi semacam jer kan?

Bila Kak Nur tahu kesan buruk postur badan yang tak betul ni, memang Kak Nur terpanggil nak berkongsi cerita dan kisah2 orang yang Kak Nur kenal, yang punyai postur badan yang agak teruk. Tak kisah la kurus ke, tinggi ke, pendek ke, gemuk ke, muda ke, tua ke, semua ada masalah postur badan yang tak cantik.

Di bawah ni Kak Nur share how customers Kak Nur yang hadapi masalah postur badan yang tak cantik ni, boleh akibatkan, perut buncit, breast jatuh ke bawah, punggung meleper dan melebar, bahu jatuh, belakang yang membongkok, dan of course mereka alami sakit pinggang, lenguh bahu, dan sakit2 di leher! Tapi, semua tuh mereka boleh atasi dengan CEPAT dan PANTAS dengan Premium Beautiful Corset tau!

U olls layan sendiri gambar2 mereka tau!







Apa itu Premium Beautiful dan Bagaimana ia membantu dalam memberi postur badan yang baik untuk diri kita?

Ada 3 pieces! Long Bra, Waist Nipper dan Long Girdle
Kesan Serta Merta bila pakai Premium Beautiful Corset
Premium Beautiful Elegance yang begitu exclusive!
Premium Beautiful Elegance vs Premium Beautiful Classic
Premium Beautiful Elegance dengan rekabentuk terkini yang membuatkan ramai pemakai Premium Beautiful Classic tak boleh tidur malam! Sangat Selesa dan Sedap Pakai!
Mendapat pengiktiran dari pelbagai pihak antarabangsa! Yang penting mendapat award dari Pakar Tulang Antarabangsa! Sangat elok utk support backbone kita!


  



Shares