Diet diet diet! Memang ramai yang mula berdiet gara-gara naik berat badan Raya baru2 ni. Yerlah, mana tak nya.. Berpuasa, kite berjaya turunkan berat badan 3kg tapi selepas raya, berat naik 5kg! Ngeri tak? Memang ngeri! Itu yang Kak Nur tengok, dekat facebook, ramai dah meroyan untul berdiet! Sebab memang betul, sebenarnya nak kurus ni, kena jaga pemakanan harian kita, dan diet adalah dengan cara amalkan pemakanan yang sihat dan teratur. Tapi, tak ramai yang boleh amalkan certain kehendak diet! Termasuk lah Kak Nur sendiri! 


Tapi kali ni, Kak Nur nak juga share 4 jenis diet yang mungkin sesuai dengan u olls semua.. Mana lah tahu, lepas dah baca entry ni, kita semua jadi lebih bersemangat untuk amalkan one of the diets kat bawah ni, kan? 

Kenapa nak bercerita 4 jenis diet ni? Sebab, pernah tak alami pengalaman berdiet, tapi it just doesnt work dengan kita. Kenapa orang lain buat okay jer? Kenapa kite punye macam tak turun2 jer berat? Kenapa kenapa kenapa? Do we know, diet ni ada beberapa jenis, dan setiap satunya sesuai dgn jenis2 keperluan diet seseorang. Ada orang sesuai diet rendah lemak, tinggi protein, tinggi karbohidrat dan banyak lagi lah. Ha, Kak Nur sendiri pun kadang2 confuse yang mana sesuai dengan Kak Nur! Sebab Kak Nur ni memang FAIL when it comes about amalkan diet2 ni. Kalau amalkan pemakanan sihat tu, boleh lagi la.. 



So, apakah 4 jenis diet tu?

1. Program Okinawa



Asalnya diet ni dari negara Jepun iaitu dari kepulauan Okinawa. Penduduk dekat sana rata2nya terdiri daripada mereka yang mempunyai tahap kesihatan yang baik dan umur yang panjang. Diet ni sebenarnye dibuat berdasarkan pola hidup penduduk disana selama 25 tahun dan mereka menggabungkan cara Timur dan Barat! Well, pola ni merangkumi diet, pengurusan stress and many more.

Pola diet ni Kak Nur suka sebab ia gabungan 3 perkara tinggi karbohidrat, rendah kalori, dan berasaskan tumbuh tumbuhan. I am a vegie lover, so memang i guess this type of diet suits me! Prinsip ni, dekat Jepun mereka panggil as Nuchi Gusui!

The key of this diet ialah, kita boleh makan semua jenis makanan selagi ia tak berlebihan dan seimbang. Maksudnye bersederhana dalam makan. Bukan makan tak ingat dunia. Hihihi nanti badan pun tak ingat dunia mengembang!

In this type of diet, mereka juga amalkan senaman tai chi so kita akan rasa lebih segar, berkeyakinan dan happy! With this diet, kita akan dapat tubuh yang langsing, awet muda, menjauhkan risiko strok, jantung dan kanser! Wow! Dah la mudah diet ni, tapi macam2 jenis penyakit boleh dielakkan kan? 

2. The Zone Diet



For this type of diet, nisbah nutrisi that we should take ialah 40% karbohidrat, 30% lemak, 30% protein. Kita kena catat menu makanan kita based on aktiviti dan peratusan lemak dalam badan, biar sesuai dgn nisbah yang disarankan. With that, kita dapat kawal dan tahu makanan yang kita ambil untuk memastikan tubuh badan kita berada di puncak pencapaian diet(the zone). 

Diet ni boleh membantu kurangkan rasa lapar. Tapi tak berapa sesuai untuk yang berkeluarga sebab kita terikat dgn pola 40-30-30. Memang agak strict tapi jika itu boleh membantu u olls turunkan berat badan, why not ya? Kalau tak bersungguh amalkan pola ni, memang agak susah utk kita capai The Zone! But still, kita boleh lagi makan makanan yang sedap macam steak or ikan bakar yang tingfi protein. Cuma, sanggup ke tidak? Hihihi..

3. Diet Detoks



Kurangkan ambil kalori sehingga kurang lemak dalam badan. Itu konsep diet detoks. Well actually, theres no proof of jenis2 makanan yang boleh membantu detoksifikasi ni tau sebab badan kita sebenarnya akan melakukan detox dgn sendirinya selagi hati dan kidney kita berfungsi dengan baik! 

Ramai sekarang amalkan minum air detox kan? To some people it works tapi ada juga yang tiada perubahan. Sebab kita tak tahu, buah or sayur yang mana berkesan utk detox badan kita!

With this diet, memang kite akan alami penurunan berat badan yang drastic, sebab diet ni rendah kalori. Tapi, jaga2 sebab kite maybe akan rasa lemah dan tidak bertenaga, sebab kita kekurangan nutrisi dalam badan. So for this type of diet, make sure kita minum banyak air, makan buah, dan sayur sayuran organik. Make sure u olls exercise tau! Hihihi..

4. Diet Ikut Jenis Kumpulan Darah



Setiap yang berdarah O, A, B dan AB ada specialties nya tau! Tubuh akan serap dan bertindak balas differently bergantung kepads jenis darah kita kerana pemilihan jenis pemakanan tu yg mempengaruhi penurunan berat badan kita. Maksudnya, kalau kawan kita si Kiah amalkan diet protein, menjadi dengan beliau, doesnt mean menjadi dengan kita disebabkan jenis darah kita berbeza. 

Diet ni bagus sebab membantu melancarkan metabolism kita dan membersihkan darah. Wah! Awet muda lah yang amalkan diet ikot kategori darah ni ye! Bukan dapat turunkan berat badan je, tapi dapat tingkatkan tenaga, daya imunisasi dan hindarkan kanser. 


U olls darah apa? Kak Nur darah O! 


Bagi Kak Nur sendiri, Kak Nur memang suka makan. Tapi i have to learn that, makan ni, biar lah berpada2. Well, it is up to us to choose what to eat. Sebab what we eat, is what we wear! Thats the truth. It is hard, tapi itu lah realitinya. Jika pakai Premium Beautiful macam Kak Nur pun walaupun turun 10kilo, dan shaping body cantik jer kan, bagi Kak Nur, Kak Nur tetap mengiyakan, segalanya bermula dengan pemakanan yang sihat. 

Kak Nur memang ada masalah untuk kawal pemakanan. Tapi Kak Nur tahu, if Kak Nur boleh konsisten amalkan pemakanan sihat, mesti badan lagi cantik dan lebih mudah nak maintain walaupun dah pakai Premium Beautiful for 4 years now. Bayangkan lah, on off jaga makan pun sebab pakai Premium Beautiful.. So Kak Nur fikir, tak kisah la apa jenis cara kita untuk jaga badan, kita tetap amalkan pemakanan yang sederhana dan sihat. Sebab kita mahu sihat luar dalam. Kan? 

Well, dah tahu ke u olls nak diet yang mana satu? Kak Nur harap dapat lah membantu sedikit sebanyak ya? 

Till we meet again in our next entry!







Shares